Historiek en info

Bloemsierkunst, ontstaan en geschiedenis doorspekt met doordenkertjes.

Bloemen en planten hadden weinig te maken met kunst in het verleden doch vooral met symboliek. Zij werden gebruikt bij speciale gelegenheden.
Talrijke afbeeldingen ervan ziet met in tempels, grafkelders en wandversieringen.

Als bloemen konden spreken zouden ze zwijgen. (Bertus Aafjes)

De bakermat van het bloemschikken ligt in China; hier ontstond de Oosterse bloemsierkunst.
Samen met het Boeddhisme werd het bloemstuk (voor offering) geïntroduceerd in China in de 5e eeuw na Christus.  In het begin werden bloemschikkingen vooral om religieuze doeleinden gebruikt. Bloemschikken was toen nog geen zelfstandige kunstvorm.
Doch snel werd het mode en ook hobby om bloemen te waarderen. Dit leidde er toe dat het combineren van materialen en het kiezen van bloemen waardevol werd.  De stijl en betekenis werd hoog geacht.  Waardigheid en status bepaalden de schikking.
Vanaf circa 700  is deze kunstvorm door monniken naar Japan gebracht; in Japan werd bloemschikken vooral toegepast als tempelschikkingen, als offer voor Boeddha.
In de 15e eeuw ontstond de Ikebanaschool; deze kende een grote verspreiding wereldwijd en telt talrijke stijlen.

Geluk is de herinnerde geur van bloemen. (Cortens)

In Europa is de bloemsierkunst, net als in het Verre Oosten, ontstaan uit gebruiken van religies. De Europese bloemsierkunst wordt belangrijk via het oude Egypte; boeketten en grafbloemen werden veelvuldig gebruikt. De Egyptenaren waren vermoedelijk de eersten die bloemversieringen maakten.
Ook in Griekenland werden kransen gebruikt. Denk maar aan de Olympische spelen waar deze als eerbetoon voor de winnaars geschonken werden.  In het Romeinse rijk gebruikte men guirlandes en kransen aan triomfbogen. 
In de Rooms-katholieke kerk zijn bloemen ook een rol gaan spelen, als symbool tijdens de dienst.  De schilderkunst geeft ons hiervan vele voorbeelden.  In de Middeleeuwen nam het gebruik van bloemen toe als symbool voor rijkdom.  In de Victoriaanse tijd dragen dames bloemenkransjes, corsages en slingers aan de japonnen en een boeketje in de hand.

Een leven zonder dromen is als een tuin zonder bloemen (J.G. Beese)

In de moderne bloemsierkunst ontstond, mede beïnvloed door de mode, de Avant-Garde.
Dit Franse woord betekent voorhoede en stamt uit het leger.  Enkele bloembinders liepen vooruit op de mode en bepaalde zo ook de trends.   Hierdoor ontstonden nieuwe vormen van bloemschikken. Bloemwerk werd openen en eleganter en er ontstonden stijlen.
Men kent een klassieke stijl met duidelijk geometrische basisvormen. De biedemeier, de driehoek schikking, de krans. De moderne stijl is hiervan afgeleid doch door meer natuurlijke lijnen en door naar de bloemvorm te kijken krijg je een modernere look.
Dan is er nog de Ikebana waarbij meer naar vorm, kleur en karakter van blad of bloem wordt gekeken. Hierbij speelt ook het seizoen een belangrijke rol.

Bloesems verwaaien hun korte levensdagen vruchtknoppen wenken. (Ingrid Lenaerts)

De wereld van de bloemsierkunst is boeiend en gevarieerd! Er bestaat een enorme verscheidenheid aan bloemstukken.  Je werkt met natuurlijke materialen en aan het einde van onze cursus kan je op een prachtig resultaat bogen. Je haalt er veel voldoening uit en maakt nieuwe vrienden. Als je creatief bent aangelegd  of groene vingers hebt dan is onze lessenreeks iets voor jou!
Schrijf je in en ervaar het zelf!

 

 

Contactgegevens

Maatschappelijke zetel en lokalen

Kneuterweg 4
3520 Zonhoven

Eerstvolgende activiteit

Schermbloemige groente

25
feb

VTZ heeft eens gekozen om niet alle

>> lees meer

Onze partners

http://www.holsteenbron.be
http://www.vanoppengeert.be
http://www.alltanksolutions.be
http://www.kitchen-suite.be
http://www.keblo-ramen.be
http://www.erckens.be
http://www.copainenco.be
http://www.thuisverplegingzonhoven.be
http://www.tuinenwirix.be
http://www.bandencentrumzonhoven.be
https://www.beobank.be
http://www.verhuur-truyers.be
http://www.energiecontrol.be
http://www.da-pooltechnics.be
http://www.homecookingromi.be
http://www.zowizo.be
http://www.bielennv.be
http://www.indestege-marc.be

Word lid van VTZ en krijg ook antwoorden op uw vragen.
Geniet ook van andere voordelen! MEER WETEN?